fredag 11 juli 2014

Inför finalen Tysklands fantastiska VM-historia

Det blir alltså en VM final mellan Tyskland och Argentina. Tredje gången samma länder möts i en VM-final vilket är rekord. Det står 1-1 inför söndagens final, Argentina vann 1986 medan tyskarna tog revansch fyra år senare.

Tyskland (1949-1990 Västtyskland) är en av VM-historiens verkliga tungviktare med tre VM guld, fyra silver och fyra brons. Man har också vunnit EM-guld tre gånger samt tre silver. Trots alla dessa framgångar tycker jag inte Tyskland, deras Nationalmanschaft och den tyska fotbollen fått det stora erkännandet i Sverige som den förtjänar. Tänk hur mycket det inför varje VM och EM pratas om det, enligt mig alltid brutalt överskattade England jämfört med Tyskland. Engelsmännens framgångar är inte ens i närheten av Tysklands. Ett VM guld 0 silver, 0 brons. I EM har man inga medaljer alls...


Sedan Tysk landslagsfotboll verkligen blev en maktfaktor på 1950-talet har landet producerat en mycket lång rad med världsspelare, flera har legendarisk status i fotbollsvärlden, här är ett urval:

Fritz Walter, Helmuth Rahn, Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Wolfgang Overath, Sepp Maier, Bernd Schuster, Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Mathäeus, Rudi Völler, Jörgen Klinsmann, Mattias Sammer, Oliver Bierhoff och Michael Ballack.


Bland dagens stjärnor har vi målvakten Mauel Neuer (troligen värdens bäste burväktare), Toni Kroos,Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, Marco Reus och Mario Götze. Reus kunde tyvärr nte delta i VM p g a skada. Och så naturligtvis evigt unge Miroslav Klose som i semifinalen mot Brasilien gjorde sitt 16-e VM mål, rekord som tyvärr hamnade i skuggan av den otroliga 7-1 segern.

På söndag spelar man sin åttonde VM-final - rekord, här ska vi ta en titt på Tysklands tidigare finalmatcher.

*1954 Guld. Ungern var jättefavoriter i finalen och tog snabbt ledningen med 2-0. Men tyskarna kämpade sig tillbaka och vann till slut med 3-2 efter två mål av Helmuth Rahn och ett av Max Marlock. Matchen är i Tyskland känd som "undret i Bern".

*1966. Silver. England vann med 4-2 efter förlängning. Tyskarna kvitterade i slutminuterna men i förlängningen var engelsmännen starkast men var Geoff Hursts 3-2 mål verkligen ett regelrätt mål, var hela bollen över mållinjen? Sovjetiske linjedomaren Tofiq Bahramov var i alla fall säker  och målet godkändes.


*1974 Guld seger med 2-1. Programenligt möttes Vässtyskland och Nederländerna i finalen. Det var också en match i matchen mellan de då bästa spelarna i världen - Nederländernas Johann Cruyff mot Västtysklands Franz Beckenbauer. Nederländerna tog snabbt ledningen via straff men innan halvtid hade tyskarna vänt på matchen via mål av Paul Breitner på straff och målkungen Gerd "Der Bomber" Müller.

*1982. Silver. Ett mycket impopulärt Västtyskland förlorade finalen med 3-1 mot Italien. Efter en svag första halvlek gör Italien tre mål av Paulo Rossi, Marco Tardelli och Allesandro Altobelli. Paul Breitner gör tröstmålet.

*1986 Silver. Förlust mot Maradonas Argentina med 3-2. Argentina tar ledningen med 2-0 men Västtyskland kvitterar genom mål av Karl Heinz Rummenigge och Rudi Völler. Maradona får dock sista ordet när han med en genial passning frispelar Jorge Burruchaga som gör segermålet.

* 1990 Guld. För första gången möts samma lag i två raka VM finaler. Den här gången får tyskarna revansch mot Argentina. Finalen anses vara den sämsta i VM där någonsin men till slut vinner Västtyskland med 1-0 efter straffmål av Andreas Brehme.

*2002 Silver. Förlust mot Brasilien med 2-0. För första gången spelar det enade Tyskland en VM final. Utan att imponera har man tagit sig till final där Brasilien väntar. Det är faktiskt första gången de två giganterna möts i en VM-match. I Tyskland är fixstjärnan Michael Ballack avstängd. Brasilien blir för svåra, Ronaldo gör både målen för Brasilien.


*Hur går det på söndag? Jag hoppas verkligen Tyskland vinner, helt enkelt därför att jag anser att man är ett bättre lag än Argentina. Segerchanserna är mycket goda men det handlar om en match och då kan Leo Messi & CO  skrälla. Det som talar emot Tyskland är att finalen spelas på Maracaná, brasiliansk fotbolls verkliga tempel mot just Argentina av alla lag. Argentina är Brasiliens ärkerival och med ett redan förödmjukat Selecao blir jag ändå inte så överraskad om förnedringen blir total genom att Leo Messi får lyfta VM-bucklan på helig mark för 200 miljoner fotbollstokiga brasilianare . Bara det faktum att matchen spelas på Marcaná bör vara högoktanig tändvätska för Argentina.

Jag tippar ändå seger för Tyskland med 2-1.

torsdag 10 juli 2014

Brasiliens sensationella genomklappning

Semifinal mellan Brasilien och Tyskland, ett möte mellan 2 verkliga tungviktare med åtta VM-titlar tillsammans. Jag trodde inte på guld för Brasilien innan turneringen och det är verkligen ingen efterhandskonstruktion. Helt enkelt därför att jag inte tyckte att man hade spelare för att klara av det. Visserligen hade man Neymar och världens troligen bäste mittback i Thiago Silva. I övrigt anser jag att spelarmaterialet på framförallt mittfältet och anfall med brasilianska mått var mediokert. Följaktligen trodde jag på tysk seger men att Brasilien skulle klappa igenom så kapitalt var ju totalt oväntat.

Om någon av alla experter runt om i världen som anlitas under ett VM skulle tippat tysk seger med 7-1 i semifinal i Brasilien hade denne betraktats som en idiot. Hur kunde detta ske? Naturligtvis betydde avsaknaden av Neymar och Thiago Silva en del men det förklarar långt ifrån allt. Tyskland gör en kanonmatch och till skillnad från Brasilien är man verkligen ETT LAG som inte är beroende av at en enskild spelare ska fixa alltting. Brasilien visade också upp en total avsaknad av moral efter att Tyskland tagit ledningen. Tyskland HADE ALDRIG klappat igenom på det sättet om Brasilien tagit ledningen. Angående frånvaron av Neymar och Thiago Silva ska också tilläggas att två av Tysklands allra bästa spelare Marco Reus och Ilkay Gündugan inte varit tillgängliga överhuvudtaget p g a skador. Ytterligare ett bevis vilket fantastiskt bra lagbygge Joggi Löw byggt upp.

Brasiliens förlust är den i särklass största förlustmarginalen för Selecao i ett VM slutspel och det är också den största segermarginalen i en utslagsmatch sedan Sverige slog Cuba med 8-0 1938... För att ytterligare sätta perspektiv på förlusten var detta turneringen som i Brasilien var tänkt att utradera minnena efter förlusten mot Uruguay på hemmaplan 1950. Nu blev det istället en total förnedring i semifinalen.

I Tyskland finns massor med riktigt bra spelare, tyvärr tycker jag inte spelare som Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, målvakten Manuel Neuer mfl alls får den cred de förtjänar i Sverige. På söndag spelar Tyskland sin åttonde VM final, för tredje gången mot Argentina. Jag hoppas verkligen Tyskland vinner.


Utan tvekan är detta en match som man kommer att minnas hela livet.