fredag 11 juli 2014

Inför finalen Tysklands fantastiska VM-historia

Det blir alltså en VM final mellan Tyskland och Argentina. Tredje gången samma länder möts i en VM-final vilket är rekord. Det står 1-1 inför söndagens final, Argentina vann 1986 medan tyskarna tog revansch fyra år senare.

Tyskland (1949-1990 Västtyskland) är en av VM-historiens verkliga tungviktare med tre VM guld, fyra silver och fyra brons. Man har också vunnit EM-guld tre gånger samt tre silver. Trots alla dessa framgångar tycker jag inte Tyskland, deras Nationalmanschaft och den tyska fotbollen fått det stora erkännandet i Sverige som den förtjänar. Tänk hur mycket det inför varje VM och EM pratas om det, enligt mig alltid brutalt överskattade England jämfört med Tyskland. Engelsmännens framgångar är inte ens i närheten av Tysklands. Ett VM guld 0 silver, 0 brons. I EM har man inga medaljer alls...


Sedan Tysk landslagsfotboll verkligen blev en maktfaktor på 1950-talet har landet producerat en mycket lång rad med världsspelare, flera har legendarisk status i fotbollsvärlden, här är ett urval:

Fritz Walter, Helmuth Rahn, Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Wolfgang Overath, Sepp Maier, Bernd Schuster, Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Mathäeus, Rudi Völler, Jörgen Klinsmann, Mattias Sammer, Oliver Bierhoff och Michael Ballack.


Bland dagens stjärnor har vi målvakten Mauel Neuer (troligen värdens bäste burväktare), Toni Kroos,Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, Marco Reus och Mario Götze. Reus kunde tyvärr nte delta i VM p g a skada. Och så naturligtvis evigt unge Miroslav Klose som i semifinalen mot Brasilien gjorde sitt 16-e VM mål, rekord som tyvärr hamnade i skuggan av den otroliga 7-1 segern.

På söndag spelar man sin åttonde VM-final - rekord, här ska vi ta en titt på Tysklands tidigare finalmatcher.

*1954 Guld. Ungern var jättefavoriter i finalen och tog snabbt ledningen med 2-0. Men tyskarna kämpade sig tillbaka och vann till slut med 3-2 efter två mål av Helmuth Rahn och ett av Max Marlock. Matchen är i Tyskland känd som "undret i Bern".

*1966. Silver. England vann med 4-2 efter förlängning. Tyskarna kvitterade i slutminuterna men i förlängningen var engelsmännen starkast men var Geoff Hursts 3-2 mål verkligen ett regelrätt mål, var hela bollen över mållinjen? Sovjetiske linjedomaren Tofiq Bahramov var i alla fall säker  och målet godkändes.


*1974 Guld seger med 2-1. Programenligt möttes Vässtyskland och Nederländerna i finalen. Det var också en match i matchen mellan de då bästa spelarna i världen - Nederländernas Johann Cruyff mot Västtysklands Franz Beckenbauer. Nederländerna tog snabbt ledningen via straff men innan halvtid hade tyskarna vänt på matchen via mål av Paul Breitner på straff och målkungen Gerd "Der Bomber" Müller.

*1982. Silver. Ett mycket impopulärt Västtyskland förlorade finalen med 3-1 mot Italien. Efter en svag första halvlek gör Italien tre mål av Paulo Rossi, Marco Tardelli och Allesandro Altobelli. Paul Breitner gör tröstmålet.

*1986 Silver. Förlust mot Maradonas Argentina med 3-2. Argentina tar ledningen med 2-0 men Västtyskland kvitterar genom mål av Karl Heinz Rummenigge och Rudi Völler. Maradona får dock sista ordet när han med en genial passning frispelar Jorge Burruchaga som gör segermålet.

* 1990 Guld. För första gången möts samma lag i två raka VM finaler. Den här gången får tyskarna revansch mot Argentina. Finalen anses vara den sämsta i VM där någonsin men till slut vinner Västtyskland med 1-0 efter straffmål av Andreas Brehme.

*2002 Silver. Förlust mot Brasilien med 2-0. För första gången spelar det enade Tyskland en VM final. Utan att imponera har man tagit sig till final där Brasilien väntar. Det är faktiskt första gången de två giganterna möts i en VM-match. I Tyskland är fixstjärnan Michael Ballack avstängd. Brasilien blir för svåra, Ronaldo gör både målen för Brasilien.


*Hur går det på söndag? Jag hoppas verkligen Tyskland vinner, helt enkelt därför att jag anser att man är ett bättre lag än Argentina. Segerchanserna är mycket goda men det handlar om en match och då kan Leo Messi & CO  skrälla. Det som talar emot Tyskland är att finalen spelas på Maracaná, brasiliansk fotbolls verkliga tempel mot just Argentina av alla lag. Argentina är Brasiliens ärkerival och med ett redan förödmjukat Selecao blir jag ändå inte så överraskad om förnedringen blir total genom att Leo Messi får lyfta VM-bucklan på helig mark för 200 miljoner fotbollstokiga brasilianare . Bara det faktum att matchen spelas på Marcaná bör vara högoktanig tändvätska för Argentina.

Jag tippar ändå seger för Tyskland med 2-1.

torsdag 10 juli 2014

Brasiliens sensationella genomklappning

Semifinal mellan Brasilien och Tyskland, ett möte mellan 2 verkliga tungviktare med åtta VM-titlar tillsammans. Jag trodde inte på guld för Brasilien innan turneringen och det är verkligen ingen efterhandskonstruktion. Helt enkelt därför att jag inte tyckte att man hade spelare för att klara av det. Visserligen hade man Neymar och världens troligen bäste mittback i Thiago Silva. I övrigt anser jag att spelarmaterialet på framförallt mittfältet och anfall med brasilianska mått var mediokert. Följaktligen trodde jag på tysk seger men att Brasilien skulle klappa igenom så kapitalt var ju totalt oväntat.

Om någon av alla experter runt om i världen som anlitas under ett VM skulle tippat tysk seger med 7-1 i semifinal i Brasilien hade denne betraktats som en idiot. Hur kunde detta ske? Naturligtvis betydde avsaknaden av Neymar och Thiago Silva en del men det förklarar långt ifrån allt. Tyskland gör en kanonmatch och till skillnad från Brasilien är man verkligen ETT LAG som inte är beroende av at en enskild spelare ska fixa alltting. Brasilien visade också upp en total avsaknad av moral efter att Tyskland tagit ledningen. Tyskland HADE ALDRIG klappat igenom på det sättet om Brasilien tagit ledningen. Angående frånvaron av Neymar och Thiago Silva ska också tilläggas att två av Tysklands allra bästa spelare Marco Reus och Ilkay Gündugan inte varit tillgängliga överhuvudtaget p g a skador. Ytterligare ett bevis vilket fantastiskt bra lagbygge Joggi Löw byggt upp.

Brasiliens förlust är den i särklass största förlustmarginalen för Selecao i ett VM slutspel och det är också den största segermarginalen i en utslagsmatch sedan Sverige slog Cuba med 8-0 1938... För att ytterligare sätta perspektiv på förlusten var detta turneringen som i Brasilien var tänkt att utradera minnena efter förlusten mot Uruguay på hemmaplan 1950. Nu blev det istället en total förnedring i semifinalen.

I Tyskland finns massor med riktigt bra spelare, tyvärr tycker jag inte spelare som Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, målvakten Manuel Neuer mfl alls får den cred de förtjänar i Sverige. På söndag spelar Tyskland sin åttonde VM final, för tredje gången mot Argentina. Jag hoppas verkligen Tyskland vinner.


Utan tvekan är detta en match som man kommer att minnas hela livet.

lördag 28 juni 2014

Stora sensationer i VM-historien

Gruppspelet är nu avklarat, idag drar åttondelsfinalerna igång. Det har hitills varit en underbar VM-turnering, många bra matcher sensationer, stormakter som redan fått åka hem och nya stjärnor som tänds, t.ex. Colombias James Rodriguez. Den största enskilda sensationen är Costa Ricas 1-0 seger mot Italien. VM-historien är emellertid fylld med många oväntade matchresultat. Kriterierna för att komma med på följande lista är att ett storlag sensationellt förlorat.


1950
·       England - USA 0-1 (gruppspel)
·       Brasilien - Uruguay 1-2 (avgörande match, ingen "riktig "finalmatch" för att kora världsmästaren)
1954
·       Ungern- Västtyskland 2-3 (final)
1966
·       Italien - Nordkorea 0-1 (gruppspel)

1974
·       Västtyskland - Östtyskland 0-1 (gruppspel)
1982-
·       Västtyskland - Algeriet 1-2 (gruppspel)
1990
·       Argentina - Kamerun 0-1 (invigningsmatch)
1994
·       Colombia - USA 1-2 (gruppspel)
1998
·       Brasilien - Norge 1-2 (gruppspel)
2002

·       Frankrike - Senegal 0-1 (invigningsmatch)

Vilket är då den största sensationen av alla? Måste vara Nordkoreas seger över Italien. Ett gäng spelare som ingen västerlänning visste någonting om slog Italien som därmed fick åka hem -  ett megafiasko för Italien. Spelaren som gjorde segermålet hette Pak Doo Ik som därmed skrev in sig i VM-historien.

Den "viktigaste" sensationen anser jag är Uruguays seger mot Brasilien 1950. Brassarna var så säkra på VM-guld att tidningarna redan innan match tryckt upp bilder på spelartruppen med rubriken:


HÄR ÄR VÄRLDSMÄSTARNA.


I Brasilien rådde bokstavligt talat landssorg efter matchen och det är än idag selecaos tyngsta förlust någonsin. Uruguay hade inte ens räknats till favoriterna.

På andra plats hamnar Vässtysklands seger i finalen 1954. Ungern var jättefavoriter att vinna VM, troligen större favoriter än något annat lag varit vaken förr eller senare. I gruppspelet hade man besegrat tyskarna med 8-3. I finalen tog man snabbt ledningen med 2-0 men mot alla odds vann ändå tyskarna till slut med 3-2.

* För svenskt vidkommande är den mest oväntade förlusten 1-2 debaclet mot Costa Rica 1990. Mest oväntade segern. Lite svårare men 3-1 segern mot Västtyskland i semifinalen 1958 ligger bra till.

onsdag 25 juni 2014

- Fotboll som en social och enande samhällskraft

Fotboll är världens viktigaste oviktiga sak



Påven Johannes Paulus II


Fotboll på högsta nivån har utan tvekan många avarter. Där finns korruption, annan ekonomisk brottslighet på hög nivå, huliganism , maktfullkomliga politiker som utnyttjar sporten för egna syften (både ekonomiska och politiska eller båda delarna), eerhörda belopp spenderas på spelarköp och nästan ofattbara summor satsas för att arrangera den viktigaste turneringen Fifa World Cup- VM i fotboll. Ca 100 miljarder kr spenderar Brasilien på att arrangera det 20-e VM-slutspelet.

Samtidigt finns det  väldigt mycket positivt men den här sporten med. Fotboll spelas i hela världen (Fifa har fler medlemmar än FN) och i organiserad form arrangeras matcher alltifrån VM-finalen med 1 miljard TV-tittare ner till lokala skol och ungdomsturneringar. Ungefär 250 miljoner människor beräknas spela fotboll regelbundet. Angående frågan om det är världens största sport skrev Aftonbladets journalist Erik Niva en gång - fotbollen är större än alla andra sporter tillsammans! Huruvida det verkligen stämmer låter jag vara osagt men fotboll är utan tvekan världens i särklass största sport.

Vid sidan av löpning måste fotbollen också vara världens mest demokratiska sport i den meningen att alla, oavsett plånbokens storlek kan spela. För enkel spontanfotboll är allt som krävs en ledig yta + en fotboll, man kan t.om improvisera med något som liknar en fotboll vilket är fallet många gånger i fattiga länder.

Med så många personer involverade säger det sig självt att sporten också fyller en stor social roll i samhället. Inget vet hur många så klart men fotbollen har räddat väldigt många människor från kriminalitet och misär. Den ger miljontals människor glädje där det mesta annars känns hopplöst med tillvaron. Zlatan skriver t.ex. i sin självbiografi:

 hade jag inte blivit fotbollspelare hade jag troligen blivit kriminell,

Samtidigt som fotbollen kan splittra människor kan den också ena som få andra samhällsfenomen. I kvalspelet inför VM 2006 rådde inbördeskrig i Elfenbenskusten men de stridande parterna bestämde sig för att lägga ner vapnen för att istället stötta sitt landslag. När Pelé besökte Nigeria mitt under inbördeskriget i slutet av 60-talet utlystes vapenvila. I år deltar för första gången Bosnien i VM. Landet är fortfarande å många sätt djupt splittrat efter inbördeskriget på 90-talet. Men under VM-kvalet stödde hela befolkningen sitt landslag, oavsett om man var serb, kroat eller bosniak (bosnisk muslim). Och hela befolkningen slöt också upp bakom sitt landslag under VM

söndag 22 juni 2014

Bra och dåligt i VM hitills

Årets VM har hitills hållit mycket hög klass, målproduktionen räknat i mål/match hitills den högsta sedan VM 1970, nästan 3 mål/match. Där har bjudits på många riktigt bra matcher och härliga överraskningar som visar att även s.k. "små länder" kan besegra jättarna även i en VM match.

* Bästa matchen hitills. Uruguay mot England. Seger för Uruguay med 2-1, har dock hård konkurrens ab Tyskland - Ghana (2-2)
*Största positiva överraskningen. Vem hade räknat med att Costa Rica skulle vara klara för åttondelsfinal efter 2 matcher i en grupp som i övrigt består av Uruguay, Italien och England? Costaricanerna kan verkligen vara stolta över sitt landslag. Av de "mindre nationerna" har även Chile och Colombia övertygat starkt. Iran förtjänar också att nämnas som var ytterst nära att ta poäng mot Argentina.

* Största negativa överraskningen? Självklart Spanien. Det är inte bara den här turneringens största flopp utan kanske den största i hela VM-historien. Som regerande världsmästare  utslagna efter 2 raka förluster med den föga imponerande målkvoten 1-7...

* Bästa spelarinsatsen hitills. Luis Suarez. Uruguays center var fullständigt lysande i segermatchen mot England. Arjen Robben var också väldigt bra mot Spanien
*Största frågetecknet? Argentina. Är visserligen klara för åttondelsfinal men har sannerligen inte övertygat med alla sina stjärnor. Messi har inte gjort mycket väsen av sig bortsett från två vackra och avgörande mål.

* Brasiliens status? Har inte övertygat heller men lär ändå vinna sin grupp. Har ändå svårt och se att selecao kan vinna VM såvida man inte höjer sig markant.

* Sämsta tränarrinsatsen. Självklart Spaniens  Vicente Del Bosque, han har inte ens en motkandidat...

* Bästa tränarinsatsen? Lika självklart. Costa Ricas Jorge Luis Pinto.


*Domarinsatserna? Har varierat från riktigt bra till katastrofalt svaga.


Övrigt

 Frankrike ser bättre ut n på länge. Didier Deschamps har verkligen fått ordning på Le Bleus som efter två matcher framstår som en seriös kandidat till VM-guldet.

 England är redan utslagna. Själv är jag inte särskilt överraskad bortsett från att det sker redan efter två matcher. Och på tisdag kan Italien göra sorti med. I så fall andra turneringen i rad som Gli Azzurri  får åka hem redan efter gruppspelet.

I går gjorde Tysklands Miroslav Klose sitt 15-e VM mål totalt. Därmed tangerade den nu 36 årige Klose Ronaldos rekordnotering. Stort!

I kväll spelas en mycket intressant match mellan USA och Portugal. Seger för jänkarna och även Portugal är utslagna. Och en seger för den slumrande(?) supermakten USA känns inte alls osannolik.

måndag 16 juni 2014

Premiär för målkameror i fotbolls-VM

Fifa är nog den mest konservativa av alla stora idrottsförbund när det gäller att anamma nymodigheter och ny teknik. Men efter mycket om och men och en intensiv debatt i fotbollsvärlden som varat i många år används för första gången målkameror i VM. Och i går fick de för första gången denna turnering spela en viktig roll i turneringen. I matchen mellan Frankrike och Honduras sköt Frankrikes Karim Benzema ett skott i stolpens insida som Honduras målvakt med liten marginal fumlade in över mållinjen. Målet hade knappast blivit godkänt utan målkameran.

Vad anser jag själv av denna "nymodighet". Jag är för, helt enkelt därför att fotboll handlar om att göra mål och ett enda mål kan vara skillnaden mellan vinst eller oavgjort, oavgjort eller förlust. Argumenten mot målkameror brukar i huvudsak vara följande:

·  En del av fotbollens charm är att det ska finnas utrymme för att domaren begår misstag, känslor har en viktig roll inom sporten och då ska inte teknik blandas in för att  skapa "millimeterrättvisa".
·  Om man väl infört målkameror kommer det fortsätta med att man inför elektronisk övervakning av straffsituationer, offside etcetera.
· Var finns logiken i att använda sig av teknologi vid mål men inte när man blåser för en felaktig offside eller straffspark?

Som jag sagt innan, fotboll handlar om att göra mål. Den som genast drabbas av vreden när ett mål inte blir godkänt är domaren. Dennes uppgift är redan svår nog. Sen argumentet med straffsparkarna. Jag köper inte det helt enkelt därför att en feldömd straff är inte detsamma som mål, däremot missar del felfördelade laget en mycket bra möjlighet att göra mål men det, betyder inte med automatik att det är mål.



* Argentina har nu gjort sin första match  i turneringen. Man övertygade emellertid inte alls i 2-1 segern mot Bosnien, ett av målen var dessutom självmål. Leo Messi då? Han glimtade till och gjorde det mycket viktiga 2-0 målet. Men både Argentina och Messi behöver höja sig rejält om det ska bli VM-guld. Men dett  finns ju också den klassiska klyschan - det är en styrka att vinna även när man spelar dåligt...

söndag 15 juni 2014

Alcides Ghiggia - spelaren som tystade 200 000 personer på Maracaná

Datumet är 16 juli 1950. Den sista matchen ska spelas i det fjärde VM-slutspelet. I den här turneringen spelas ingen riktig final - världsmästarna koras istället genom ett gruppslutspel med fyra lag där gruppsegraren vinner VM. I sista matchen möts Brasilien och Uruguay. Förutsättningen är att Uruguay måste slå jättefavoriterna Brasilien på deras hemmaplan för att vinna VM.

Alcides Ghiggia är 23 år gammal och spelar som högerytter i Uruguay. Han har gjort 3 mål tidigare i turneringen. Få väntar sig att han denna dag för evigt kommer att skriva in sig i VM-historien, i Brasilien tar man guldet för givet.

Oerhörda 200 000 åskådare på den jättelika Maracaná stadion i Rio ser matchen på plats. Allt tycks gå som förväntat. Brasilien tar ledningen med 1-0 genom Friaca men sensationellt kvitterar den blivande superstjärnan Juan Shiaffino. Men Uruguay behöver ett mål till och det otroliga sker. I 79-e minuten skjuter Ghiggia ett skott som målvakten Moacyr Barbosa inte kan rädda. 2-1 till Uruguay, ett resultat som står sig tiden ut och jättesensationen är ett faktum. Förlusten är än i dag ett trauma för många brasilianare.

Spelarkarriären tillbringade Alcides Ghiggia i klassiska storklubben Penorol de Montivideo innan han flyttade till Italien där han spelade för Milan och Roma. A. Ghiggia är i dag, 87 år gammal den enda överlevande medlemmen från det lag som sensationellt vann Uruguays andra VM-guld. Han har sagt följande om det historiska målet.

Bara tre personer har med en enda handling tystat 200 000 personer på Maracaná -Frank Sinatra, -Påven Johannes Pulus II att jag själv

lördag 14 juni 2014

Platt fall för Spanien mot Nederländerna

Redan andra dagen stod en riktig stormatch på programmet, nämligen inget mindre än ett möte mellan finalisterna 2010 års VM. Spanien mot Nederländerna. Alla trodde på en tajt match där de regerande världsmästarna Spanien ändå var favoriter. Ingen, inte ens den mest optimistiske Hollandssuportern hade väntat sig ett seger med hela 5-1. Efter 1-1 i halvtid rasade La Rojas spel totalt och segermarginalen hade kunnat vara ännu större. Givetvis katastrofrubriker i spansk press efter den största förlusten för Spanien i VM sedan 1950...

Nu kommer givetvis domedagsrubriker som att den spanska Tika-Taka fotbollen är död etcetera. Mycket förhastade slutsatser menar jag. Ett spel som bygger på mycket bollinnehav kommer aldrig vara död, däremot har den kommit till vägs ände med den nuvarande genrationen. För att den ska fungera krävs inte bara mycket skickliga passningsspelare, det krävs även att man kan kombinera bollinnehavet med snabba passningar som även går i djupled, inte bara sidled. Och  sist men inte minst krävs hungriga spelare som är redo att slita ont för att vinna. Och i går var det tydligt vilka spelare som ville mest. Det är inte kört för Spanien på något sätt än (man förlorade faktiskt premiären 2010 med) men det spel som man visade upp i går räcker inte ens till åttondelsfinal.

Stor eloge dock till Luis Van Gaals manskap. Segermarginalen var inte alls i överkant och det blir mycket intressant att följa dem framöver. Bäst på planen - Arjen Robben. Sämst Spaniens veteranmålvakt Iker Casillas i hård konkurrens med mittbacken Sergio Busquets

* Varje VM brukar det alltid uppstå mycket debatt kring domarnas insatser. Och den här gången hann turneringen knappt börja innan en livlig debatt uppstod. I premiärmatchen mellan Brasilien och Kroatien fick Selecao en mycket billig straff när anfallaren Fred föll som en fura efter en mindre kroppskontakt. Brasilien vann till slut med 3-1. Detta följdes upp igår med att Mexico fick två regelrätta mål bortdömda mot Kamerun. Som tur var vann Mexico till slut med 1-0 ändå.

*Dagens höjdarmatch blir England mot Italien mitt i Amazonas. Jag tror att Italien vinner. Positivt hitills från de fyra matcher som spelats är målproduktionen 15 mål, nästan 4 i snitt. Det lär sjunka en del efter hand (ingen VM-turnering har snittat över 3 mål/match sedan VM i Sverige 1958) men ändå en mycket positiv start.

torsdag 12 juni 2014

Äntligen dags för premiär

Idag drar det äntligen igång igen, världens i särklass största och populäraste turnering i världens i särklass största sport och denna gång i värdens (troligen) mest fotbollstokiga land. Samtliga länder i hela världen kommer att sända turneringen Vad kan vara större än så? Möjligen ett Sommar-OS Enligt Erik Niva på Aftonbladet och Viasat är fotbollen större än alla andra sporter tillsammans Stämmer det, hur kan något i så fall vara större än världsmästerskapet i en sport som är större än alla andra sporter tillsammans?

 När kvalspelet inleddes fanns 203 landslag på "startlinjen" nu är det bara 31 kvar + värdlandet Brasilien. Hela världens blickar är riktade mot Brasilien, även i USA där de stora tidningarna och TV-kanalerna, inklusive CNN har specialsajter på sina hemsidor om Fifa World Cup.

I Brasilien förväntar man sig givetvis inget annat än guld för Selecao, pressen på Luiz Felipe "Big Phil" Scolari och spelarna är givetvis - oerhörd. I Brasilien är alltid allt annat än VM-guld ett misslyckande, nu har man VM på hemmaplan och missat guld, vad händer då? Ja då blir det nog landssorg i  jättelandet med "200 miljoner förbundskaptener". Den som förväntas leda brassarnas älskade Selecao är givetvis Neymar. Min magkänsla säger dock att det inte blir guld på hemmaplan, detta trots att hemmaplan historiskt brukar ha stor betydelse.

Andra guldkandidater då. De regerande mästarna Spanien så klart, Tyskland, Argentina. Många tror att Belgien kan gå riktigt långt och de har ett mycket intressant lag. Min egen "joker" är emellertid Uruguay, den lilla stormakten med bara 3 miljoner invånare men som vunnit VM 2 gånger och som så sent som förre världsmästerskapet kom på fjärde plats och verkligen pressade Nederländerna i semifinalen.

Nu väntar en härlig månad där hjältar kommer skapas, likaså syndabockar. Man kommer förundras över individuella prestationer, hårresande målvaktstavlor och klaga på felaktiga domslut. Angående domarnas roll är det dock ett stort steg framåt att Fifa äntligen bestämt sig för att använda målkameror.

onsdag 11 juni 2014

Garrincha - dribblingsgeniet som dog alkoliserad

Jag trodde jag hade förberett laget för allt men mot Garrincha fanns inget att göra, han är från en annan planet


Englands förbundskapten efter att förlorat kvartsfinalen mot Brasilien i VM 1962


Han hette egentligen Manoel Fransisco Dos Santos (1933-1983) men är i fotbollsvärlden känd under sitt artistnamn  - Garrincha (den lilla fågeln) på portugisiska.Garrincha vann VM 2 gånger med Brasilien (1958 och 62). Han anses allmänt vara den bäste kantspelspelaren och dribblern som någonsin funnits och i sitt hemland anser en långt ifrån försumbar minoritet att Garrincha var ännu bättre än Pelé. Han är troligen den mest älskade spelaren i Brasiliens historia och kallades även "folkets glädje eller "ängeln med de krokiga benen". Garrincha var nämligen hjulbent på ena benet och kobent på det andra.

Garrincha hade mycket stora framgångar med Botafogo där han var lagkamrat med bland annat landslagsspelarna Didi, Nilton Santos och Zagallo, totalt spelade han 581 matcher för Botafogo och gjorde 232 mål från sin högerytterposition.

Det är ändå för sina insatser i VM som Garrincha blivit en legend även utanför hemlandet. 1958 kom han in i turneringen i tredje gruppspelsmatchen mot Sovjetunionen. Garrincha vände ut och in på förvarsspelarna och Brasilien vann med 2-0. I finalen mot Sverige blev stackars Sven Axbom bortgjord gång på gång och Garrincha spelade fram till två i stort sett identiska mål som gjordes av Vavá.


Garrinchas största stund skulle emellertid komma 4 år senare i VM i Chile. Pelé skadade sig redan i andra matchen och kunde inte spela mer, hur skulle laget kunna vinna VM utan världens bäste spelare? Det visade sig gå utmärkt, Pelés ersättare Amarildo imponerade stort men framförallt var Garrincha bättre än någonsin. Han var outstanding på planen i kvarts, semifinal och final och gjorde själv 4 mål på vägen. Självfallet blev han också vald till turneringens bästa spelare. För några veckor sedan såg jag en dokumentär om Garrincha där man sa en intressant sak, nämligen:

Pelés frånvaro gjorde att Garrincha fick större utrymme och därmed kunde utnyttja sin potential fullt ut. I klartext, utan Pelé i laget blev Garrincha ännu bättre.



Några år senare började dock karriären att dala. "Den lilla fågeln", fick allt större skadebekymmer samtidigt som han började dricka alltmer. Han deltog i VM 1966 men var då långt ifrån samma form som fyra år tidigare. Efter att han avslutade karriären 1973 tilltog supandet än mer och Garrincha var inte ens 50 år fyllda när han gravt alkoliserad avled 1983.

I slutet av 1990-talet skulle Fifa utse århundradets bäste spelare. Garrincha kom på sjunde plats. Efter det man läst om honom och sett dokumentärer borde han rankas ännu högre, en plats i topp 5 borde vara given. Garrincha - Folkets glädje är definitivt en av de allra bästa spelarna någonsin






måndag 9 juni 2014

Nederländerna - ett ständigt looserlag i VM-finaler

Holland, eller Nederländerna som landet egentligen heter har genom åren fostrat en lång, lång rad med världsspelare. Från den store Johann Cruyff på 70-talet (somliga anser att han är den bäste spelaren någonsin) vidare Marco Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp fram till dagens stjärnor som Robin Van Persie och Arjen Robben. Nederländerna är ett lag som ofta går långt men har svårt att räcka ända fram. Man är det enda land som deltagit i tre VM-finaler utan att vinna.

·       1974. Final mot Västtyskland i München. Cruyff, Arie Haan, Johan Neeskens,  Rob Rensenbrink mot Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier och Wolfgang Overath. Man tog ledningen mycket snabbt efter att Cruyff blivit fälld i straffområdet. Arie Haan dunkar in ledningsmålet. Men "Der Nationalmanschaft" är inte kända för att ge upp i första taget. Som så många gånger före före och efter kämpar man sig tillbaka och innan halvtid har man vänt till 2-1. Målskyttar är Paul Breitner på straff och målsprutan Gerd "Der bomber" Müller. Resultatet står sig matchen ut.

·       1978. Ny finalförlust mot värdlandet, denna gång Argentina. Cruyff har tackat nej till landslagspel annars är stommen från 1974 kvar. Inför en fanatisk hemmapublik gör Mario Kempes 1-0 efter knappt 40 minuters spel. I andra halvlek tvingars Argentina tillbaka alltmer. Backen Naninga nickar in kvitteringen och med bara någon minut kvar skjuter Rensenbrink ett skott i stolpen... Matchen går till förlängning. Mario Kempes som vinner skytteligan med 6 mål ökar på till 2-1 innan högeryttern Daniel Bertoni punkterar matchen med 3-1.

·       2010. Utan skönspel (vilket inte uppskattas hos många landsmän, inklusive Johann Cruyff) tar man sig till final för tredje gången nu mot Spanien. På vägen har man emellertid slagit ut bland annat Brasilien och Uruguay. Matchen är ful med en utvisning och 14 varningar. Man har flera gånger bra chanser att ta ledningen men även denna match går till förlängning och ännu en gång drar Nederländerna det kortaste strået. Andres Iniesta gör matchens enda mål med bara 4 minuter kvar av förlängningen


I detta VM har Nederländerna hamnat i en mycket tuff grupp med Spanien, Chile samt Australien (OK, sistnämnda bör inte orsaka några problem). Man inleder mot Spanien 13 juni. En riktig höjdarmatch och en repris på VM-finalen 2010.

söndag 8 juni 2014

Fotbolls VM och politik

Idrott och politik hör inte hop hör man väldigt ofta. I den bästa av världar skulle det vara så men exemplen på motsatsen är så oändligt många att jag bara blir trött av att höra sådant struntprat. Fotbolls-VM är givetvis inget undantag. Här kommer ett axplock där politik och VM i fotboll definitivt blandats ihop.



·       VM 1930. Uruguay vann den första VM finalen mot Argentina med 4-2. Guldet ledde till stora politiska spänningar mellan länderna och Uruguays ambassad i Buenos Aires stormades.
·       VM 1934. Benito Mussolinis Italien var arrangör och fascistdiktatorn utnyttjade givetvis tillfället för egna syften. Han fick som han ville. Italien tog sitt första VM guld. En "uppvärmning" av politisk propaganda inför OS i Berlin 1936.

·       1969. Det s.k. "fotbollskriget" mellan Honduras och El Salvador. I bakgrunden fanns stora politiska motsättningar mellan länderna och när El Salvador slog ut Honduras inför kvalet till VM 1970 blev det "ursäkten" från Honduras att starta fullskaligt krig mot grannlandet. Det hitills mest makabra exemplet på vad som kan hända när fotboll och politik blandas.
·       1960 till 80-talet. En lång rad länder i Latinamerika styrs av militärjuntor som utnyttjar fotbollen för egna syften. Längst går militärdiktaturen i Argentina inför hemma VM 1978 som man också vann. Den turnering där det hitills förekommit mest hot om bojkotter.
·       VM 1998. Inbördeskrig i Algeriet. Stor rädsla för terroristdåd iscensatt av terrorister från Algeriet som man befarade ville öppna en "ny front" i  den forna kolonialmakten. Frankrike vann VM och högerextremister förklarade att det var "inget riktigt franskt lag" som vann guldet eftersom många av spelarna var födda i f.d. kolonier eller hade föräldrar som invandrat.
·       VM 2014. Alla räknar med stora protestdemonstrationer under VM där missnöjet är stort mot regeringen som satsar ca 100 miljarder kr(!) på att arrangera VM samtidigt som Brasilien har enorma sociala problem.


    Framtiden då? Om fyra år går VM i Ryssland. Putin fick arrangera Vinter-OS i år. Alla vet vilka diskussioner det var om det. 2018 ska man arrangera det allra största - Fifa World cup. Räkna kallt med att det kommer bli det mest politiserade världsmästerskapet hitills. 2022 är VM tänkt att gå i Qatar. Beslutet att ge arrangörsskapet till den stenrika men diktatoriska landet vid Persiska Viken har kritiserats från dag 1.

lördag 7 juni 2014

Diego Armando Maradona - den störste

Jag blir nästan förbannad när jag hör att folk påstår att det funnits bättre spelare än Maradona

 Glen Strömberg

När det talas om vem som är den bäste spelaren genom tiderna säger de flesta Pelé eller Maradona. Det går också att spåra en viss generationsklyfta här, där de äldre håller på Pelé och de yngre på Maradona. Själv röstar jag på Maradona.Diego Armando Maradona föddes 1960 i Argentinas huvudstad Buenos Aires och som så många andra växte han upp under fattiga förhållanden.

Maradona var en offensiv mittfältare. En typisk "nummer 10 spelare" som trivdes bäst i en fri roll mellan anfall och mittfält. Han debuterade i Argentinska ligan som 16 åring och spåddes en lysande framtid. Han var mycket besviken när han som 17 åring inte blev uttagen i landslaget till VM 1978 som Argentina vann. I VM 1982 blev dock ett magnifikt Brasilien för svåra (1-3) och Maradona själv blev utvisad.

I VM 1986 fick dock Maradona sin stora revansch. Han ledde Argentina tillandets andra VM guld och alla var eniga om att han var turneringens i särklass bäste spelare. Ingen spelare har någonsin dominerat ett VM som Maradona gjorde då, han förde nästan på egen hand ett på pappret ganska svagt Argentinskt landslag till VM guld. Han gjorde 5 mål och spelade fram till lika många.

Mest berömd är givetvis kvartsfinalen mot England. Maradona gjorde båda målen, det första med hjälp av ena handen. Det andra var ett magiskt solnummer, en dribblingsraid över drygt halva planen där han dansade förbi 5 spelare samt målvakten Peter Shilton. Det har blivit utsett till århundradets mål. I finalen mot Västtyskland hade tränaren Franz Beckenbauer beordrat dubbel markering men Maradona kunde ändå avgöra finalen med en genial framspelning till Jorge Burruchaga som gjorde 3-2





VM 1990 ledde Maradona återigen sitt lag till final men den här gången blev det förlust mot Västtyskland (0-1). Maradonas sista stora framträdande var VM 1994. De 2 första matcherna bjöd den nu snart 34 årige Maradona på magiskt spel och ett nytt VM guld verkade vara inom räckhåll. Men så visade det sig att han tagit en otillåten substans. Avstängning och utan sin i särklass bäste spelare blev Argentina utslaget i åttondelsfinalen mot Rumänien.

Om man ska jämföra Maradona och Pelé går det definitivt och argumentera för att Pelé var mer komplett. Maradona var t.ex. mer enfotad (vänster) och dålig på at nicka (delvis p g a att han bara är 166 cm lång). Men han hade en speluppfattning teknik och passningsskicklighet som gjorde att han på egen hand kunde göra egna laget minst en klass bättre än vad de varit annars. Alla experter är eniga om att Argentina aldrig vunnit VM utan Maradona. När Napoli köpte honom 1984 hade man aldrig vunnit någonting. Med Maradona i laget vann man ligan 2 gånger, italienska cupen 1 en gång och Uefacupen en gång

Hade Pelé haft samma förmåga att göra sitt eget lag en eller flera klasser bättre? Det ärligaste svaret måste bli att ingen vet. En sak kan man i alla fall säga med 100 % säkerhet. Pelé var aldrig i närheten av att vara så viktig för sitt landslag som Maradona var. VM 1962 är beviset på det. Pelé skadade sig tidigt men vann  guldet relativt lätt ändå ..

När får vi se en spelare som Maradona igen? Av dagens spelare har Leo Messi störst chans. Men till skillnad från Maradona har han hitills inte visat att han själv kan göra ett lag mycket bättre. Det gör Maradona till den bäste spelaren som någonsin funnits.

fredag 6 juni 2014

Brasilien - drömlaget som inte vann VM 1982

Säg Brasilien VM 1982 och alla fotbollsälskare drömmer sig tillbaka till ett lag som spelade en makalöst vacker och underhållande anfallsfotboll. Man vann visserligen inte VM men är för alltid ihågkommet som en av det brasilianska landslagets verkligt klassiska upplagor. När turneringen gick av stapeln var jag bara sex år men minns ändå ren hel del från turneringen. Mitt fotbollsintresse har jag "ärvt" från min pappa och Brasiliens VM lag 1982 bidrog definitivt till att jag 32 år senare älskar den här sporten.

Stommen i detta fantastiska lag utgjordes av superstjärnan Zico, ofta kallad "den vite Pelé" och då ansedd som världens bästa spelare. Vidare fanns där mittfältsgiganterna Sócrates och Falcao, hårdskjutande vänsteryttern Eder och offensive vänsterbacken Junior. Bara spelarnas namn lät jättehäftiga, att det bara var artistnamn begrep jag ju inte då.

Man dansade sig igenom de tre gruppspelsmatcherna med målkvoten 10-2 och efter det fanns nog ingen expert som inte trodde på VM guld för selecaó. Mitt första minne av laget är andra gruppspelsmatchen mot Skottland (seger med 4-1). I första halvlek får man en frispark 23-24 meter från målet. Zico tar hand om den och skjuter en fantastisk frispark upp i målvaktens vänstra kryss, ren magi!



I detta VM spelades ett andra gruppspel med fyra tre lagsgrupper, Brasilien hamnade i en supergrupp ihop med Argentina och Italien. Argentina avfärdas ganska enkelt med 3-1. I första halvlek får man en frispark, uppemot 35 meter från målet. Eder tar sats och skjuter den kanske hårdaste frispark jag sett. Jätteskottet går via målvakten Ubaldo Fillols fingrar  i ribbans underkant och ner på mållinjen men Zico är framme och slår in returen. SVT legenden Arne Hegerfors som kommenterar matchen konstaterar "en våldsam projektil från Eder, han rammar ribban". I andra halvleken gör man 2-0 och 3-0. 2-0 målet kommer efter ett mönsteranfall och en euforisk  Arne Hegerfors utropar att "det går inte att spela bättre än så här".




Och så kommer då matchen mot Italien som besegrat Argentina med 2-1. Brasilien är givetvis storfavoriter men mot alla odds vinner Italien med 3-2 efter att Paulo Rossi gjort 3 mål. Brasilien utslaget efter vad många anser är den bästa VM-matchen någonsin.
Hur kunde man förlora? Till att börja med gör Italien givetvis en jättematch, Brasiliens svaga punkt är utan tvekan försvaret och åtminstone 2 av målen tillkommer efter dåligt försvarsspel. Vidare tror jag man också underskattade italienarna en del som så småningom vinner VM-guld. Och sen är ju det ju också faktiskt så att i fotboll är det inte givet att det bästa laget alltid vinner vilket gör spelet så fascinerande.


Superlaget som tränades av Telé Santana och som hatade defensivfotboll  vann inte ens en medalj, däremot en hel fotbollsvärlds hjärtan. Arne Hegerfors skriver i boken  Fotbolls VM-s historia att många kände att VM "dog" när Brasilien försvann. Laget räknas allmänt som ett av de bästa som någonsin  funnits, hade man vunnit VM hade det av många troligen rankats etta. Och hemma i Brasilien är  man, trots att det inte ens blev en bronsmedalj ett av de mest älskade. faktiskt mycket folkkärare än det lag som 12 år senare vann Brasiliens fjärde VM-guld. Man menade att Zico & CO  visat världen hur "riktig fotboll" ska spelas,  "O jogo Bonito" (det vackra spelet)

torsdag 5 juni 2014

Spanien - de ständiga förlorarna som blev bäst i världen

Primera division, den hösta divisionen i den spanska ligafotbollen har ända sedan 1950-talet räknats bland världens bästa. En lång rad av världens bästa spelare har haft och har sin klubbadress i Spanien. De två jätteklubbarna Real Madrid och FC Barcelona har tillsammans vunnit Champions League 14 gånger. Landslaget, La Roja var däremot under lång tid ett stort sorgebarn. Stjärnspäckade lag men som aldrig lyckades i stora mästerskap. Efter VM 2006 var det bästa resultatet en fjärdeplats, år 1950. Man vann visserligen EM 1964 men det var allt man kunde visa upp i guldskörd i VM och EM.

Sen kom EM 2008. Förbundskaptenen Luis Aragones satsade på att bygga ett lag runt de största stjärnorna i Barcelona med ett likartat spelsätt. Och det betalade sig. Man gick till final där Tyskland besegrades med 1-0. Förbannelsen i stora mästerskap var bruten.

Man gick igenom kvalet till VM 2010 utan problem och nu var man klara favoriter att vinna med världsstjärnor som Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Ramos Iker Casillas , David Villa mfl. Turneringen inleddes visserligen skakigt men nu stod man pall för favorittrycket. 11 juli 2010 besegrades Nederländerna med 1-0. Nu var Spanien äntligen världsmästare.
2012 försvarade Spanien sin Europatitel och kommer således till VM både som regerande värld och Europamästare. Nu ska man försöka vinna det fjärde stora mästerskapet i rad, ingen har klarat av det innan, blir Spanien först?

Tittar man på papperet så finns självfallet kapaciteten att klara av det. Truppen är fylld med världsspelare som kämpat ihop under många år.  Och landslaget som tycktes ha en evig "loosersstämpel" på sig har blivit riktiga vinnare. Samtidigt finns det en sliten klyscha i fotbollen som säger "att traditionens makt är stor".  Många gånger stämmer det faktiskt. När Iniesta, och alla de andra gör sin första match 13 juni har man bland annat följande statistik som talar emot dem:

·       Inget lag från Europa har någonsin vinnit VM när det spelats i Nord eller Sydamerika

·       Inget lag har lyckats vinna VM-guld 2 gånger i rad sedan Brasilien vann 1958 och 62

·       Det har visat sig vara extremt svårt att vinna 2 VM som landslagstränare. När Vicente Del Bosque gör ett försök ska han lyckas med något ingen lyckats med sedan 1930-talet.

Statistiken till trots, laget är så bra att Spanien har goda förutsättningar att lyckas med något ingen gjort på 52 år.

onsdag 4 juni 2014

Zinedine Zidane - Frankrikes bäste någonsin

En i stort sett enig expertis anser att den offensive mittfältaren från Marseille (född 1972) är en av de bästa spelarna någonsin. Efter VM 1994 har  jag inte sett en enda spelare som varit bättre än den store "Zizou", inte ens Leo Messi (som till skillnad från Zidane aldrig varit alls lika bra i landslaget som i sitt klubblag Barcelona). Under ett helt decennium 1996-2006 var han världens bäste eller bland de allra bästa spelarna på jordklotet, tre gånger utsågs han till världens bäste (1998, 2000 och 2003) Zidanes spelstil kännetecknades av elegans, fantastisk teknik, spelförståelse och en otrolig förmåga att täcka bollen. Han var också en mycket skicklig frisparksskytt. Kort och gott en artist över det vanliga.

Zinedine Zidane är son till immigranter från Algeriet och han växte upp under fattiga förhållanden i Marseille. Han blev ett stort namn i fransk fotboll under tiden i Bordaux 1992-96 men det var efter flytten till Juventus 1996 som han slog igenom internationellt. I Juventus vann han ligan 1997 och 98 och 2001 betalade Real Madrid den oerhörda summan 75 miljoner euro till Juventus, det var världsrekord fram till 2009.i Juventus hade Zidane misslyckats med att vinna Champions League men redan efter ett år som Real spelare fick han sin efterlängtade Champions Leaguetitel. Han avgjorde själv finalen med ett fantastiskt volleyskott.

I landslaget ledde Zidane Frankrike till sitt första VM guld 1998. Han gjorde 2 mål i finalen och utsågs för första gången till världens bästa spelare. Två år senare vann Frankrike EM.  Zidane var återigen turneringens bästa spelare och han blev utsedd till världens bästa spelare för andra gången.

Zidanes sista stora framträdanden var VM 2006. Formkurvan hade sista året börjat peka neråt men när det var dags för utslagsmatcher i VM visade Zidane en sista gång vilket geni han var. Han var den odiskutabelt bäste spelaren på planen i åttondels, kvarts och semifinalen. Jag minns särskilt kvartsfinalen mot Brasilien (som  Frankrike vann med 1-0) där han fick Brasiliens megastjärna Ronaldinho att framstå som en ganska ordinär spelare. Men Zidane fick ändå inte det perfekta avslutet på karriären. Frankrike förlorade som bekant finalen  mot Italien men det som fick i särklass mest uppmärksamhet var Zidanes brutala skallning mot Marco Materazzi. Givetvis rött kort direkt. Skallningen utlöstes antagligen av grova verbala påhopp från Matterazzis sida.

 Den enda konkurrenten Zidane har som den bäste franske spelaren någonsin är Michel Platini som efter Maradona troligen var 80-talets största fotbollsstjärna. F.n. jobbar Zidane som assisterande tränare i Madrid.

tisdag 3 juni 2014

Pelé - den ende spelaren som blivit världsmästare tre gånger

Han föddes 1940 och heter egentligen Edson Arentes Do Nascimento men fotbollsvärlden och många även icke fotbollsintresserade känner honom under hans artistnamn- Pelé. Pelé torde vara den mest berömda fotbollsspelaren igenom tiderna, han är tidernas mest berömde brasilianare och många anser att han är den bäste spelaren som någonsin funnits. Själv rankar jag visserligen Maradona som etta, hans främsta konkurrent om titeln är enligt mig Pelé.


Ingen annan spelare har vunnit 3 VM-guld. Pelé behärskade det mesta. En gudomlig teknik och spelförståelse, han sköt bra med båda fötterna, han var en utmärkt frisparskytt och gjorde massor med mål.

Pelés  stora internationella genombrott kom i Sverige VM 1958. Blott 17 år gammal hade förbundskaptenen Vicente Fiola tagit med honom i truppen.  Och han gjorde ingen besviken. På blott 3 matcher kvartsfinal t.o.m. final gjorde han hela sex mål, varav 2 i finalen. En ny superstjärna var född.
Fyra år senare vann Brasilien och Pelé sitt andra VM-guld. Han skadade sig  dock tidigt, istället var det den gudomlige högeryttern Garrincha som ledde laget till guld. VM 1966 blev dock ett totalfiasko för Brasilien, utslagna redan i gruppspelet och Pelé blev ännu en gång skadad.

1970 kom dock den stora revanschen. Bortsett från Pelé var Garrincha och de andra hjältarna från guldlagen 1958 och 62 var borta. Men en ny grupp med superspelare hade tagit deras plats som t.ex. spelgeniet Tostao och den "nye Garrincha",  Jairzinho.  Brasilien vann sitt tredje VM-guld med ett lag som många anser vara det bästa fotbollslag som någonsin funnits. I en magnifik uppvisning i finalen besegrades Italien med 4-1. Pelé gjorde ett mål och spelade fram till två. Året efter tackade han nej till fortsatt landslagsspel. Pelé hade då gjort 77 mål/92 landskamper.

På klubbnivå representerade Pelé nästan hela karriären Santos. Anledningen till att han inte spelade i Europa var att vid den här tiden var det långt ifrån någon självklarhet att landets stjärnor flyttade till Europeiska storklubbar. 1960 var det nära att det mäktiga Real Madrid som då hade det kanske bästa klubblaget som någonsin existerat köpte Pelé. Att det ändå rann ut i sanden sägs ha berott på att de fotbollstokiga brasilianarna protesterade vilt mot en försäljning.

De sista åren i sin karriär tillbringade Pelé i New York Cosmos innan han la av 1977. Enligt officiell statistik hade Pelé då gjort 1281 mål/1363 matcher (0,94 mål/match). Endast överträffad av den nästan bortglömde Josef Bican (kommer skriva om honom senare).