lördag 14 juni 2014

Platt fall för Spanien mot Nederländerna

Redan andra dagen stod en riktig stormatch på programmet, nämligen inget mindre än ett möte mellan finalisterna 2010 års VM. Spanien mot Nederländerna. Alla trodde på en tajt match där de regerande världsmästarna Spanien ändå var favoriter. Ingen, inte ens den mest optimistiske Hollandssuportern hade väntat sig ett seger med hela 5-1. Efter 1-1 i halvtid rasade La Rojas spel totalt och segermarginalen hade kunnat vara ännu större. Givetvis katastrofrubriker i spansk press efter den största förlusten för Spanien i VM sedan 1950...

Nu kommer givetvis domedagsrubriker som att den spanska Tika-Taka fotbollen är död etcetera. Mycket förhastade slutsatser menar jag. Ett spel som bygger på mycket bollinnehav kommer aldrig vara död, däremot har den kommit till vägs ände med den nuvarande genrationen. För att den ska fungera krävs inte bara mycket skickliga passningsspelare, det krävs även att man kan kombinera bollinnehavet med snabba passningar som även går i djupled, inte bara sidled. Och  sist men inte minst krävs hungriga spelare som är redo att slita ont för att vinna. Och i går var det tydligt vilka spelare som ville mest. Det är inte kört för Spanien på något sätt än (man förlorade faktiskt premiären 2010 med) men det spel som man visade upp i går räcker inte ens till åttondelsfinal.

Stor eloge dock till Luis Van Gaals manskap. Segermarginalen var inte alls i överkant och det blir mycket intressant att följa dem framöver. Bäst på planen - Arjen Robben. Sämst Spaniens veteranmålvakt Iker Casillas i hård konkurrens med mittbacken Sergio Busquets

* Varje VM brukar det alltid uppstå mycket debatt kring domarnas insatser. Och den här gången hann turneringen knappt börja innan en livlig debatt uppstod. I premiärmatchen mellan Brasilien och Kroatien fick Selecao en mycket billig straff när anfallaren Fred föll som en fura efter en mindre kroppskontakt. Brasilien vann till slut med 3-1. Detta följdes upp igår med att Mexico fick två regelrätta mål bortdömda mot Kamerun. Som tur var vann Mexico till slut med 1-0 ändå.

*Dagens höjdarmatch blir England mot Italien mitt i Amazonas. Jag tror att Italien vinner. Positivt hitills från de fyra matcher som spelats är målproduktionen 15 mål, nästan 4 i snitt. Det lär sjunka en del efter hand (ingen VM-turnering har snittat över 3 mål/match sedan VM i Sverige 1958) men ändå en mycket positiv start.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar