söndag 8 juni 2014

Fotbolls VM och politik

Idrott och politik hör inte hop hör man väldigt ofta. I den bästa av världar skulle det vara så men exemplen på motsatsen är så oändligt många att jag bara blir trött av att höra sådant struntprat. Fotbolls-VM är givetvis inget undantag. Här kommer ett axplock där politik och VM i fotboll definitivt blandats ihop.



·       VM 1930. Uruguay vann den första VM finalen mot Argentina med 4-2. Guldet ledde till stora politiska spänningar mellan länderna och Uruguays ambassad i Buenos Aires stormades.
·       VM 1934. Benito Mussolinis Italien var arrangör och fascistdiktatorn utnyttjade givetvis tillfället för egna syften. Han fick som han ville. Italien tog sitt första VM guld. En "uppvärmning" av politisk propaganda inför OS i Berlin 1936.

·       1969. Det s.k. "fotbollskriget" mellan Honduras och El Salvador. I bakgrunden fanns stora politiska motsättningar mellan länderna och när El Salvador slog ut Honduras inför kvalet till VM 1970 blev det "ursäkten" från Honduras att starta fullskaligt krig mot grannlandet. Det hitills mest makabra exemplet på vad som kan hända när fotboll och politik blandas.
·       1960 till 80-talet. En lång rad länder i Latinamerika styrs av militärjuntor som utnyttjar fotbollen för egna syften. Längst går militärdiktaturen i Argentina inför hemma VM 1978 som man också vann. Den turnering där det hitills förekommit mest hot om bojkotter.
·       VM 1998. Inbördeskrig i Algeriet. Stor rädsla för terroristdåd iscensatt av terrorister från Algeriet som man befarade ville öppna en "ny front" i  den forna kolonialmakten. Frankrike vann VM och högerextremister förklarade att det var "inget riktigt franskt lag" som vann guldet eftersom många av spelarna var födda i f.d. kolonier eller hade föräldrar som invandrat.
·       VM 2014. Alla räknar med stora protestdemonstrationer under VM där missnöjet är stort mot regeringen som satsar ca 100 miljarder kr(!) på att arrangera VM samtidigt som Brasilien har enorma sociala problem.


    Framtiden då? Om fyra år går VM i Ryssland. Putin fick arrangera Vinter-OS i år. Alla vet vilka diskussioner det var om det. 2018 ska man arrangera det allra största - Fifa World cup. Räkna kallt med att det kommer bli det mest politiserade världsmästerskapet hitills. 2022 är VM tänkt att gå i Qatar. Beslutet att ge arrangörsskapet till den stenrika men diktatoriska landet vid Persiska Viken har kritiserats från dag 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar