måndag 16 juni 2014

Premiär för målkameror i fotbolls-VM

Fifa är nog den mest konservativa av alla stora idrottsförbund när det gäller att anamma nymodigheter och ny teknik. Men efter mycket om och men och en intensiv debatt i fotbollsvärlden som varat i många år används för första gången målkameror i VM. Och i går fick de för första gången denna turnering spela en viktig roll i turneringen. I matchen mellan Frankrike och Honduras sköt Frankrikes Karim Benzema ett skott i stolpens insida som Honduras målvakt med liten marginal fumlade in över mållinjen. Målet hade knappast blivit godkänt utan målkameran.

Vad anser jag själv av denna "nymodighet". Jag är för, helt enkelt därför att fotboll handlar om att göra mål och ett enda mål kan vara skillnaden mellan vinst eller oavgjort, oavgjort eller förlust. Argumenten mot målkameror brukar i huvudsak vara följande:

·  En del av fotbollens charm är att det ska finnas utrymme för att domaren begår misstag, känslor har en viktig roll inom sporten och då ska inte teknik blandas in för att  skapa "millimeterrättvisa".
·  Om man väl infört målkameror kommer det fortsätta med att man inför elektronisk övervakning av straffsituationer, offside etcetera.
· Var finns logiken i att använda sig av teknologi vid mål men inte när man blåser för en felaktig offside eller straffspark?

Som jag sagt innan, fotboll handlar om att göra mål. Den som genast drabbas av vreden när ett mål inte blir godkänt är domaren. Dennes uppgift är redan svår nog. Sen argumentet med straffsparkarna. Jag köper inte det helt enkelt därför att en feldömd straff är inte detsamma som mål, däremot missar del felfördelade laget en mycket bra möjlighet att göra mål men det, betyder inte med automatik att det är mål.



* Argentina har nu gjort sin första match  i turneringen. Man övertygade emellertid inte alls i 2-1 segern mot Bosnien, ett av målen var dessutom självmål. Leo Messi då? Han glimtade till och gjorde det mycket viktiga 2-0 målet. Men både Argentina och Messi behöver höja sig rejält om det ska bli VM-guld. Men dett  finns ju också den klassiska klyschan - det är en styrka att vinna även när man spelar dåligt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar