söndag 15 juni 2014

Alcides Ghiggia - spelaren som tystade 200 000 personer på Maracaná

Datumet är 16 juli 1950. Den sista matchen ska spelas i det fjärde VM-slutspelet. I den här turneringen spelas ingen riktig final - världsmästarna koras istället genom ett gruppslutspel med fyra lag där gruppsegraren vinner VM. I sista matchen möts Brasilien och Uruguay. Förutsättningen är att Uruguay måste slå jättefavoriterna Brasilien på deras hemmaplan för att vinna VM.

Alcides Ghiggia är 23 år gammal och spelar som högerytter i Uruguay. Han har gjort 3 mål tidigare i turneringen. Få väntar sig att han denna dag för evigt kommer att skriva in sig i VM-historien, i Brasilien tar man guldet för givet.

Oerhörda 200 000 åskådare på den jättelika Maracaná stadion i Rio ser matchen på plats. Allt tycks gå som förväntat. Brasilien tar ledningen med 1-0 genom Friaca men sensationellt kvitterar den blivande superstjärnan Juan Shiaffino. Men Uruguay behöver ett mål till och det otroliga sker. I 79-e minuten skjuter Ghiggia ett skott som målvakten Moacyr Barbosa inte kan rädda. 2-1 till Uruguay, ett resultat som står sig tiden ut och jättesensationen är ett faktum. Förlusten är än i dag ett trauma för många brasilianare.

Spelarkarriären tillbringade Alcides Ghiggia i klassiska storklubben Penorol de Montivideo innan han flyttade till Italien där han spelade för Milan och Roma. A. Ghiggia är i dag, 87 år gammal den enda överlevande medlemmen från det lag som sensationellt vann Uruguays andra VM-guld. Han har sagt följande om det historiska målet.

Bara tre personer har med en enda handling tystat 200 000 personer på Maracaná -Frank Sinatra, -Påven Johannes Pulus II att jag själv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar