fredag 6 juni 2014

Brasilien - drömlaget som inte vann VM 1982

Säg Brasilien VM 1982 och alla fotbollsälskare drömmer sig tillbaka till ett lag som spelade en makalöst vacker och underhållande anfallsfotboll. Man vann visserligen inte VM men är för alltid ihågkommet som en av det brasilianska landslagets verkligt klassiska upplagor. När turneringen gick av stapeln var jag bara sex år men minns ändå ren hel del från turneringen. Mitt fotbollsintresse har jag "ärvt" från min pappa och Brasiliens VM lag 1982 bidrog definitivt till att jag 32 år senare älskar den här sporten.

Stommen i detta fantastiska lag utgjordes av superstjärnan Zico, ofta kallad "den vite Pelé" och då ansedd som världens bästa spelare. Vidare fanns där mittfältsgiganterna Sócrates och Falcao, hårdskjutande vänsteryttern Eder och offensive vänsterbacken Junior. Bara spelarnas namn lät jättehäftiga, att det bara var artistnamn begrep jag ju inte då.

Man dansade sig igenom de tre gruppspelsmatcherna med målkvoten 10-2 och efter det fanns nog ingen expert som inte trodde på VM guld för selecaó. Mitt första minne av laget är andra gruppspelsmatchen mot Skottland (seger med 4-1). I första halvlek får man en frispark 23-24 meter från målet. Zico tar hand om den och skjuter en fantastisk frispark upp i målvaktens vänstra kryss, ren magi!



I detta VM spelades ett andra gruppspel med fyra tre lagsgrupper, Brasilien hamnade i en supergrupp ihop med Argentina och Italien. Argentina avfärdas ganska enkelt med 3-1. I första halvlek får man en frispark, uppemot 35 meter från målet. Eder tar sats och skjuter den kanske hårdaste frispark jag sett. Jätteskottet går via målvakten Ubaldo Fillols fingrar  i ribbans underkant och ner på mållinjen men Zico är framme och slår in returen. SVT legenden Arne Hegerfors som kommenterar matchen konstaterar "en våldsam projektil från Eder, han rammar ribban". I andra halvleken gör man 2-0 och 3-0. 2-0 målet kommer efter ett mönsteranfall och en euforisk  Arne Hegerfors utropar att "det går inte att spela bättre än så här".




Och så kommer då matchen mot Italien som besegrat Argentina med 2-1. Brasilien är givetvis storfavoriter men mot alla odds vinner Italien med 3-2 efter att Paulo Rossi gjort 3 mål. Brasilien utslaget efter vad många anser är den bästa VM-matchen någonsin.
Hur kunde man förlora? Till att börja med gör Italien givetvis en jättematch, Brasiliens svaga punkt är utan tvekan försvaret och åtminstone 2 av målen tillkommer efter dåligt försvarsspel. Vidare tror jag man också underskattade italienarna en del som så småningom vinner VM-guld. Och sen är ju det ju också faktiskt så att i fotboll är det inte givet att det bästa laget alltid vinner vilket gör spelet så fascinerande.


Superlaget som tränades av Telé Santana och som hatade defensivfotboll  vann inte ens en medalj, däremot en hel fotbollsvärlds hjärtan. Arne Hegerfors skriver i boken  Fotbolls VM-s historia att många kände att VM "dog" när Brasilien försvann. Laget räknas allmänt som ett av de bästa som någonsin  funnits, hade man vunnit VM hade det av många troligen rankats etta. Och hemma i Brasilien är  man, trots att det inte ens blev en bronsmedalj ett av de mest älskade. faktiskt mycket folkkärare än det lag som 12 år senare vann Brasiliens fjärde VM-guld. Man menade att Zico & CO  visat världen hur "riktig fotboll" ska spelas,  "O jogo Bonito" (det vackra spelet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar