måndag 9 juni 2014

Nederländerna - ett ständigt looserlag i VM-finaler

Holland, eller Nederländerna som landet egentligen heter har genom åren fostrat en lång, lång rad med världsspelare. Från den store Johann Cruyff på 70-talet (somliga anser att han är den bäste spelaren någonsin) vidare Marco Van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp fram till dagens stjärnor som Robin Van Persie och Arjen Robben. Nederländerna är ett lag som ofta går långt men har svårt att räcka ända fram. Man är det enda land som deltagit i tre VM-finaler utan att vinna.

·       1974. Final mot Västtyskland i München. Cruyff, Arie Haan, Johan Neeskens,  Rob Rensenbrink mot Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier och Wolfgang Overath. Man tog ledningen mycket snabbt efter att Cruyff blivit fälld i straffområdet. Arie Haan dunkar in ledningsmålet. Men "Der Nationalmanschaft" är inte kända för att ge upp i första taget. Som så många gånger före före och efter kämpar man sig tillbaka och innan halvtid har man vänt till 2-1. Målskyttar är Paul Breitner på straff och målsprutan Gerd "Der bomber" Müller. Resultatet står sig matchen ut.

·       1978. Ny finalförlust mot värdlandet, denna gång Argentina. Cruyff har tackat nej till landslagspel annars är stommen från 1974 kvar. Inför en fanatisk hemmapublik gör Mario Kempes 1-0 efter knappt 40 minuters spel. I andra halvlek tvingars Argentina tillbaka alltmer. Backen Naninga nickar in kvitteringen och med bara någon minut kvar skjuter Rensenbrink ett skott i stolpen... Matchen går till förlängning. Mario Kempes som vinner skytteligan med 6 mål ökar på till 2-1 innan högeryttern Daniel Bertoni punkterar matchen med 3-1.

·       2010. Utan skönspel (vilket inte uppskattas hos många landsmän, inklusive Johann Cruyff) tar man sig till final för tredje gången nu mot Spanien. På vägen har man emellertid slagit ut bland annat Brasilien och Uruguay. Matchen är ful med en utvisning och 14 varningar. Man har flera gånger bra chanser att ta ledningen men även denna match går till förlängning och ännu en gång drar Nederländerna det kortaste strået. Andres Iniesta gör matchens enda mål med bara 4 minuter kvar av förlängningen

I detta VM har Nederländerna hamnat i en mycket tuff grupp med Spanien, Chile samt Australien (OK, sistnämnda bör inte orsaka några problem). Man inleder mot Spanien 13 juni. En riktig höjdarmatch och en repris på VM-finalen 2010.