torsdag 5 juni 2014

Spanien - de ständiga förlorarna som blev bäst i världen

Primera division, den hösta divisionen i den spanska ligafotbollen har ända sedan 1950-talet räknats bland världens bästa. En lång rad av världens bästa spelare har haft och har sin klubbadress i Spanien. De två jätteklubbarna Real Madrid och FC Barcelona har tillsammans vunnit Champions League 14 gånger. Landslaget, La Roja var däremot under lång tid ett stort sorgebarn. Stjärnspäckade lag men som aldrig lyckades i stora mästerskap. Efter VM 2006 var det bästa resultatet en fjärdeplats, år 1950. Man vann visserligen EM 1964 men det var allt man kunde visa upp i guldskörd i VM och EM.

Sen kom EM 2008. Förbundskaptenen Luis Aragones satsade på att bygga ett lag runt de största stjärnorna i Barcelona med ett likartat spelsätt. Och det betalade sig. Man gick till final där Tyskland besegrades med 1-0. Förbannelsen i stora mästerskap var bruten.

Man gick igenom kvalet till VM 2010 utan problem och nu var man klara favoriter att vinna med världsstjärnor som Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Ramos Iker Casillas , David Villa mfl. Turneringen inleddes visserligen skakigt men nu stod man pall för favorittrycket. 11 juli 2010 besegrades Nederländerna med 1-0. Nu var Spanien äntligen världsmästare.
2012 försvarade Spanien sin Europatitel och kommer således till VM både som regerande värld och Europamästare. Nu ska man försöka vinna det fjärde stora mästerskapet i rad, ingen har klarat av det innan, blir Spanien först?

Tittar man på papperet så finns självfallet kapaciteten att klara av det. Truppen är fylld med världsspelare som kämpat ihop under många år.  Och landslaget som tycktes ha en evig "loosersstämpel" på sig har blivit riktiga vinnare. Samtidigt finns det en sliten klyscha i fotbollen som säger "att traditionens makt är stor".  Många gånger stämmer det faktiskt. När Iniesta, och alla de andra gör sin första match 13 juni har man bland annat följande statistik som talar emot dem:

·       Inget lag från Europa har någonsin vinnit VM när det spelats i Nord eller Sydamerika

·       Inget lag har lyckats vinna VM-guld 2 gånger i rad sedan Brasilien vann 1958 och 62

·       Det har visat sig vara extremt svårt att vinna 2 VM som landslagstränare. När Vicente Del Bosque gör ett försök ska han lyckas med något ingen lyckats med sedan 1930-talet.

Statistiken till trots, laget är så bra att Spanien har goda förutsättningar att lyckas med något ingen gjort på 52 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar