lördag 7 juni 2014

Diego Armando Maradona - den störste

Jag blir nästan förbannad när jag hör att folk påstår att det funnits bättre spelare än Maradona

 Glen Strömberg

När det talas om vem som är den bäste spelaren genom tiderna säger de flesta Pelé eller Maradona. Det går också att spåra en viss generationsklyfta här, där de äldre håller på Pelé och de yngre på Maradona. Själv röstar jag på Maradona.Diego Armando Maradona föddes 1960 i Argentinas huvudstad Buenos Aires och som så många andra växte han upp under fattiga förhållanden.

Maradona var en offensiv mittfältare. En typisk "nummer 10 spelare" som trivdes bäst i en fri roll mellan anfall och mittfält. Han debuterade i Argentinska ligan som 16 åring och spåddes en lysande framtid. Han var mycket besviken när han som 17 åring inte blev uttagen i landslaget till VM 1978 som Argentina vann. I VM 1982 blev dock ett magnifikt Brasilien för svåra (1-3) och Maradona själv blev utvisad.

I VM 1986 fick dock Maradona sin stora revansch. Han ledde Argentina tillandets andra VM guld och alla var eniga om att han var turneringens i särklass bäste spelare. Ingen spelare har någonsin dominerat ett VM som Maradona gjorde då, han förde nästan på egen hand ett på pappret ganska svagt Argentinskt landslag till VM guld. Han gjorde 5 mål och spelade fram till lika många.

Mest berömd är givetvis kvartsfinalen mot England. Maradona gjorde båda målen, det första med hjälp av ena handen. Det andra var ett magiskt solnummer, en dribblingsraid över drygt halva planen där han dansade förbi 5 spelare samt målvakten Peter Shilton. Det har blivit utsett till århundradets mål. I finalen mot Västtyskland hade tränaren Franz Beckenbauer beordrat dubbel markering men Maradona kunde ändå avgöra finalen med en genial framspelning till Jorge Burruchaga som gjorde 3-2





VM 1990 ledde Maradona återigen sitt lag till final men den här gången blev det förlust mot Västtyskland (0-1). Maradonas sista stora framträdande var VM 1994. De 2 första matcherna bjöd den nu snart 34 årige Maradona på magiskt spel och ett nytt VM guld verkade vara inom räckhåll. Men så visade det sig att han tagit en otillåten substans. Avstängning och utan sin i särklass bäste spelare blev Argentina utslaget i åttondelsfinalen mot Rumänien.

Om man ska jämföra Maradona och Pelé går det definitivt och argumentera för att Pelé var mer komplett. Maradona var t.ex. mer enfotad (vänster) och dålig på at nicka (delvis p g a att han bara är 166 cm lång). Men han hade en speluppfattning teknik och passningsskicklighet som gjorde att han på egen hand kunde göra egna laget minst en klass bättre än vad de varit annars. Alla experter är eniga om att Argentina aldrig vunnit VM utan Maradona. När Napoli köpte honom 1984 hade man aldrig vunnit någonting. Med Maradona i laget vann man ligan 2 gånger, italienska cupen 1 en gång och Uefacupen en gång

Hade Pelé haft samma förmåga att göra sitt eget lag en eller flera klasser bättre? Det ärligaste svaret måste bli att ingen vet. En sak kan man i alla fall säga med 100 % säkerhet. Pelé var aldrig i närheten av att vara så viktig för sitt landslag som Maradona var. VM 1962 är beviset på det. Pelé skadade sig tidigt men vann  guldet relativt lätt ändå ..

När får vi se en spelare som Maradona igen? Av dagens spelare har Leo Messi störst chans. Men till skillnad från Maradona har han hitills inte visat att han själv kan göra ett lag mycket bättre. Det gör Maradona till den bäste spelaren som någonsin funnits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar