tisdag 3 juni 2014

Pelé - den ende spelaren som blivit världsmästare tre gånger

Han föddes 1940 och heter egentligen Edson Arentes Do Nascimento men fotbollsvärlden och många även icke fotbollsintresserade känner honom under hans artistnamn- Pelé. Pelé torde vara den mest berömda fotbollsspelaren igenom tiderna, han är tidernas mest berömde brasilianare och många anser att han är den bäste spelaren som någonsin funnits. Själv rankar jag visserligen Maradona som etta, hans främsta konkurrent om titeln är enligt mig Pelé.


Ingen annan spelare har vunnit 3 VM-guld. Pelé behärskade det mesta. En gudomlig teknik och spelförståelse, han sköt bra med båda fötterna, han var en utmärkt frisparskytt och gjorde massor med mål.

Pelés  stora internationella genombrott kom i Sverige VM 1958. Blott 17 år gammal hade förbundskaptenen Vicente Fiola tagit med honom i truppen.  Och han gjorde ingen besviken. På blott 3 matcher kvartsfinal t.o.m. final gjorde han hela sex mål, varav 2 i finalen. En ny superstjärna var född.
Fyra år senare vann Brasilien och Pelé sitt andra VM-guld. Han skadade sig  dock tidigt, istället var det den gudomlige högeryttern Garrincha som ledde laget till guld. VM 1966 blev dock ett totalfiasko för Brasilien, utslagna redan i gruppspelet och Pelé blev ännu en gång skadad.

1970 kom dock den stora revanschen. Bortsett från Pelé var Garrincha och de andra hjältarna från guldlagen 1958 och 62 var borta. Men en ny grupp med superspelare hade tagit deras plats som t.ex. spelgeniet Tostao och den "nye Garrincha",  Jairzinho.  Brasilien vann sitt tredje VM-guld med ett lag som många anser vara det bästa fotbollslag som någonsin funnits. I en magnifik uppvisning i finalen besegrades Italien med 4-1. Pelé gjorde ett mål och spelade fram till två. Året efter tackade han nej till fortsatt landslagsspel. Pelé hade då gjort 77 mål/92 landskamper.

På klubbnivå representerade Pelé nästan hela karriären Santos. Anledningen till att han inte spelade i Europa var att vid den här tiden var det långt ifrån någon självklarhet att landets stjärnor flyttade till Europeiska storklubbar. 1960 var det nära att det mäktiga Real Madrid som då hade det kanske bästa klubblaget som någonsin existerat köpte Pelé. Att det ändå rann ut i sanden sägs ha berott på att de fotbollstokiga brasilianarna protesterade vilt mot en försäljning.

De sista åren i sin karriär tillbringade Pelé i New York Cosmos innan han la av 1977. Enligt officiell statistik hade Pelé då gjort 1281 mål/1363 matcher (0,94 mål/match). Endast överträffad av den nästan bortglömde Josef Bican (kommer skriva om honom senare).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar