torsdag 12 juni 2014

Äntligen dags för premiär

Idag drar det äntligen igång igen, världens i särklass största och populäraste turnering i världens i särklass största sport och denna gång i värdens (troligen) mest fotbollstokiga land. Samtliga länder i hela världen kommer att sända turneringen Vad kan vara större än så? Möjligen ett Sommar-OS Enligt Erik Niva på Aftonbladet och Viasat är fotbollen större än alla andra sporter tillsammans Stämmer det, hur kan något i så fall vara större än världsmästerskapet i en sport som är större än alla andra sporter tillsammans?

 När kvalspelet inleddes fanns 203 landslag på "startlinjen" nu är det bara 31 kvar + värdlandet Brasilien. Hela världens blickar är riktade mot Brasilien, även i USA där de stora tidningarna och TV-kanalerna, inklusive CNN har specialsajter på sina hemsidor om Fifa World Cup.

I Brasilien förväntar man sig givetvis inget annat än guld för Selecao, pressen på Luiz Felipe "Big Phil" Scolari och spelarna är givetvis - oerhörd. I Brasilien är alltid allt annat än VM-guld ett misslyckande, nu har man VM på hemmaplan och missat guld, vad händer då? Ja då blir det nog landssorg i  jättelandet med "200 miljoner förbundskaptener". Den som förväntas leda brassarnas älskade Selecao är givetvis Neymar. Min magkänsla säger dock att det inte blir guld på hemmaplan, detta trots att hemmaplan historiskt brukar ha stor betydelse.

Andra guldkandidater då. De regerande mästarna Spanien så klart, Tyskland, Argentina. Många tror att Belgien kan gå riktigt långt och de har ett mycket intressant lag. Min egen "joker" är emellertid Uruguay, den lilla stormakten med bara 3 miljoner invånare men som vunnit VM 2 gånger och som så sent som förre världsmästerskapet kom på fjärde plats och verkligen pressade Nederländerna i semifinalen.

Nu väntar en härlig månad där hjältar kommer skapas, likaså syndabockar. Man kommer förundras över individuella prestationer, hårresande målvaktstavlor och klaga på felaktiga domslut. Angående domarnas roll är det dock ett stort steg framåt att Fifa äntligen bestämt sig för att använda målkameror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar