onsdag 4 juni 2014

Zinedine Zidane - Frankrikes bäste någonsin

En i stort sett enig expertis anser att den offensive mittfältaren från Marseille (född 1972) är en av de bästa spelarna någonsin. Efter VM 1994 har  jag inte sett en enda spelare som varit bättre än den store "Zizou", inte ens Leo Messi (som till skillnad från Zidane aldrig varit alls lika bra i landslaget som i sitt klubblag Barcelona). Under ett helt decennium 1996-2006 var han världens bäste eller bland de allra bästa spelarna på jordklotet, tre gånger utsågs han till världens bäste (1998, 2000 och 2003) Zidanes spelstil kännetecknades av elegans, fantastisk teknik, spelförståelse och en otrolig förmåga att täcka bollen. Han var också en mycket skicklig frisparksskytt. Kort och gott en artist över det vanliga.

Zinedine Zidane är son till immigranter från Algeriet och han växte upp under fattiga förhållanden i Marseille. Han blev ett stort namn i fransk fotboll under tiden i Bordaux 1992-96 men det var efter flytten till Juventus 1996 som han slog igenom internationellt. I Juventus vann han ligan 1997 och 98 och 2001 betalade Real Madrid den oerhörda summan 75 miljoner euro till Juventus, det var världsrekord fram till 2009.i Juventus hade Zidane misslyckats med att vinna Champions League men redan efter ett år som Real spelare fick han sin efterlängtade Champions Leaguetitel. Han avgjorde själv finalen med ett fantastiskt volleyskott.

I landslaget ledde Zidane Frankrike till sitt första VM guld 1998. Han gjorde 2 mål i finalen och utsågs för första gången till världens bästa spelare. Två år senare vann Frankrike EM.  Zidane var återigen turneringens bästa spelare och han blev utsedd till världens bästa spelare för andra gången.

Zidanes sista stora framträdanden var VM 2006. Formkurvan hade sista året börjat peka neråt men när det var dags för utslagsmatcher i VM visade Zidane en sista gång vilket geni han var. Han var den odiskutabelt bäste spelaren på planen i åttondels, kvarts och semifinalen. Jag minns särskilt kvartsfinalen mot Brasilien (som  Frankrike vann med 1-0) där han fick Brasiliens megastjärna Ronaldinho att framstå som en ganska ordinär spelare. Men Zidane fick ändå inte det perfekta avslutet på karriären. Frankrike förlorade som bekant finalen  mot Italien men det som fick i särklass mest uppmärksamhet var Zidanes brutala skallning mot Marco Materazzi. Givetvis rött kort direkt. Skallningen utlöstes antagligen av grova verbala påhopp från Matterazzis sida.

 Den enda konkurrenten Zidane har som den bäste franske spelaren någonsin är Michel Platini som efter Maradona troligen var 80-talets största fotbollsstjärna. F.n. jobbar Zidane som assisterande tränare i Madrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar