måndag 2 juni 2014

29 juni 1958 - dagen då Sverige spelade final i fotbolls-VM

När den 20-e upplagan av Fifa world cup startar 12 juni kommer inte Sverige att vara med, tyvärr. Klart alla fotbollsälskare drömmer om att blågult en gång ska vinna den största turneringen. Att det någonsin kommer ske känns minst osannolikt i dagsläget men söndagen 29 juni 1958 var det nära.

Att Sverige skulle kunna arrangera fotbolls-VM i nutid är ren utopi men fotbolls-VM 1958 var VM inte i närheten av att vara det megaevenemang det så småningom utvecklades till så den 6-e VM-turneringen gick som bekant i Sverige. Idag känns det naturligtvis helt främmande att vi inte skulle använda oss av utlandsproffs men vid den här tiden var svenska fotbollsförbundet fortfarande hårdnackade motståndare till professionell fotboll. Det var först efter stor tvekan som man bestämde sig för att kalla hem alla Italienproffs som Nisse Liedholm, Lennart Skoglund, Kurre Hamrin m f l. 

Finalen spelades på Råsunda. På papperet är detta utan tvekan det bästa lag Sverige någonsin haft. De spelare som  skulle förverkliga drömmen mot ett fantastiskt Brasilien var:

Karl "Rio-Kalle" Svensson, Orvar Bergmark, Sven Axbom, Reino Börjesson, Siguard Parlin, Gunnar Gren, Nils Liedholm, Bengt "Julle Gustavsson", Kurt Hamrin, Agne Simonson och Lennart "Nacka" Skoglund.

Brasilien som desperat längtade efter sitt första VM-guld mönstrade följande startelva:

Gylmar, Djalma Santos, Nilton Santos, Orlando, Bellini, Zito, Didi, Garrincha, Didi, Vavá, Pelé, Zagallo
.
Sverige tog faktiskt ledningen, målskytt Nisse Liedholm. Men efter två  nästan identiska mål av centern Vavá, i båda fallen framspelad av dribblingsfenomenet Garrincha vände man på matchen före halvtid. I andra halvlek var det inget snack om saken. Ett magnifikt Brasilien spelade ut Sverige och vann till slut med 5-2. Den då blott 17-årige Pelé gjorde 2 mål.


Efter det har det inte blivit några mer finalbesök, kommer det någonsin att hända igen? Känns väldigt avslägser  som sagt men drömma kan man ju alltid göra, eller hur?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar